single-image

Skapa ett kreativt Instagramflöde

Sociala medier tycker jag ska vara en plats där vi hämtar inspiration och energi. Här berättar jag om hur jag tänkt angående mitt eget Instagramflöde.

Jag har de senaste åren funderat mycket på hur sociala medier påverkar vårt mående negativt. Problemet kanske inte är de sociala medierna i sig, utan hur man använder dem och vem man följer. Jag har kommit fram till att jag inte mår bra av att följa en massa nyheter eller hetsiga och poänglösa debatter i diverse diskussionsforum. Människors perfekta liv orkar jag inte med heller. Så jag håller mig borta från allt sånt.

Istället har jag funderat på vilka sociala medier jag vill ha kvar och hur mycket. Facebook är det som påverkat mig mest negativt. Därför har jag minskat mest på det. Jag har inte appen installerad på min telefon längre, utan bara messenger-chatten så att jag kan prata med vänner.

Följ det som ger dig inspiration

Instagram har jag inte lidit lika mycket av sedan dess att jag avföljde sådant jag inte ville se. På Instagram är det lätt att dölja inlägg från folk utan att för den skull ta bort dem som vänner. Jag upplever inte att det debatteras lika vilt på Instagram som på Facebook. Därför har jag valt att hålla kvar Instagram som en plats för inspiration.

Jag följer enbart konton som har något med mina hobbyn att göra, som till exempel fotografering, grafisk design, målning med vattenfärger och musikproduktion. På så sätt får jag ett flöde med saker som gör mig glad. Jag behöver inte följa hundra halvbekanta människors vardag år efter år, utan att riktigt veta varför.

Experimentera fram din egen stil

I och med startandet av den här bloggen bestämde jag mig för att göra något inspirerande av mitt Instagramkonto. Jag har sett att många fotografer väljer en enhetlig stil för bilderna de lägger upp. En del håller sig till en typ av motiv som solnedgångar, landskap eller fåglar. Andra väljer att editera sin bilder med en viss typ av filter, som till exempel gör att bilderna ser gammaldags ut. Andra gör vackra HDR-bilder.

Bild: © Pernilla Bergman

Själv är jag väldigt förtjust i bilder som ser just lite gammaldags ut. Kanske man kan kalla stilen för retro eller vintage. Så just nu håller jag på att experimentera lite med mina foton och se om jag kan lyckas editera fram någon stil som känns som jag.

Jag har märkt att jag alltid haft en tendens att höja saturationen och kontrasten på mina foton, så att de blir väldigt färggranna och kanske ibland lite skrikiga. Det är inget fel på den stilen heller. Jag har sett massor med Instagramkonton som publicerar häftiga färggranna foton, men själv vill jag gå i motsatt riktning. Därför har jag börjat experimentera med foton i pastellnyanser. Det har faktiskt varit riktigt roligt och hållit mig sysselsatt de senaste dagarna.

Här kommer några exempel på foton i pastell. Och om du är nyfiken på vad jag publicerar på Instagram kan du ta en titt här. Lämna gärna en kommentar och berätta om ditt Instagramflöde. Vad tycker du om?

Blomkruka
Bild: © Pernilla Bergman
Styvmorsvioler
Bild: © Pernilla Bergman
Bild: © Pernilla Bergman

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Du kanske också gillar