Drömmen om att bli musikproducent

Pernyecat-musikproducent

Om jag skulle kunna ställa mitt yngre jag frågan om vad jag vill börja jobba med i framtiden undrar jag vilka svar jag skulle ha fått. Jag skulle åtminstone inte ha svarat att jag vill bli musikproducent eller musiker, trots att musiken alltid varit en stor del av mitt liv. Mitt svar skulle nog ha varit något lite mer realistiskt, som att sälja resor eller arbeta med marknadsföring. Jag var helt enkelt inte en person med ett starkt självförtroende, och jag har aldrig under min uppväxt blivit itutad saker som att “du kan bli vad du vill” eller något liknande.

Dessutom växte jag upp på 90-talet. Då var saker inte lika lättillgängliga som dom är nu. Jag minns klart och tydligt när vi fick internet. Datorintresserad var jag sedan tidig ålder. Har alltid haft en dator i mitt rum som mitt huvudsakliga arbets- och nöjesredskap. Men att börja med musikproduktion var inte så lätt då, även om det fanns program att banda in med. Det fattades någon typ av kunskapskälla som Youtube eller en lärare. Och för att inte glömma det arma självförtroendet då.

När livet inte blev som väntat

När jag var ungefär 19 år, då när livet normalt börjar för de flesta blev jag plötsligt allvarligt sjuk. Det tog sex år innan jag fick min oklara diagnos. Då var jag 25 år och hade på nån konstig vänster lyckats ta mig igenom en utbildning i marknadsföring och en turismutbildning, trots att jag var allvarligt sjuk. Men det är en lång historia som jag inte tänker dra här. Den hittas på min blogg Lungan i stormen. I korta drag gick mitt liv mellan 19 och 25 ut på att var väldigt sjuk och orkeslös utan att förstå varför.

När jag fick min diagnos autoimmun vaskulit (blodkärlsinflammation) så var det redan försent. Jag opererades sju gången på ett år och var med om flera nära ögat-situationer. Sedan dess har jag fått medge för mig själv att jag inte klarar av att studera eller arbeta som en vanlig frisk människa. Jag har varit sjukskriven ända sedan 2010. En stor del av min vardag går ut på att försöka klara mig med sjuka blödande lungor och kronisk bronkit, samt en hel del instanskrig. Men med resten av mitt liv vill jag göra något som jag faktiskt tycker om, och det är musik.

Vill satsa på att bli musikproducent

Här börjar min resa till att bli en självinlärd musikproducent. Rädslorna om att man på något vis är mindre värd om man inte kan utföra officiella utbildningar tänker jag kasta dit pepparn växer. Det finns så många som är självinlärda idag. Det finns en uppsjö kurser och det finns privatlärare också. Det kan ju i många fall vara bättre än en officiell utbildning.

Mitt huvudsakliga instrument är fiol. Läs om hur det kom sig att jag började spela fiol här. Jag har tagit fiollektioner sen jag var liten, med en lång paus emellan. Nu för tiden tar jag lektioner i både fiol och gitarr. Att spela och lära sig flera instrument är det som ger mig mest mening och glädje i vardagen. Och för mig är det viktigt att kunna ett instrument som jag kan spela in ackompanjemang med och ett som jag kan improvisera fram melodier med.

Sen har jag också turen att min partner är ljudtekniker. Han kan lära mig en hel del om inspelningsteknik och hur en DAW fungerar. Jag har tidigare varit med honom på många konserter och ordnat liveljud, något som jag har nytta av när jag försöker lära mig om musikproduktion. Min partner J har alltid arbetat i Cubase. Själv har jag valt att börja lära mig Ableton för jag tycker det verkar roligt och upplägget tilltalar mig. Tillsammans gör vi musik under namnet Tailsway.

Ny logo som aspirerande musikproducent

pernyecat musikproducent

Logon har jag skapat och designat själv. Grafisk design är en kär hobby. Pernyecat Music kommer från ett halvknasigt användarnamn som jag har lite här och där. Med åren har det börjat låta allt roligare, så jag tänkte att det skulle passa bra som namn för mitt nya projekt. Då menar jag mina drömmar och att bli musikproducent, den här bloggen och musik som jag gör i framtiden.

Var kan jag följa dig?

Kanske du som läser också har funderat på att börja med musikproduktion? Eller kanske du är musikproducent? Lämna gärna en kommentar och berätta vem du är och var jag kan följa dig. Hur som helst hoppas jag att min musikproduktionsresa kanske kan inspirera någon annan till att våga ta steget att börja. Det är en väldigt mansdominerad bransch också. Jag tycker att fler kvinnor borde våga tro på att de också kan, för det är ju självklart att vi också kan.

Du kan följa mig på Instagram och Facebook. Innehållet där kommer nog skilja sig lite från hemsidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *