single-image

Hur jag hanterar stopp i kreativitetsflödet

Hur gör man när man inte kommer vidare i sitt skapande? Vad gör man om man är för trött? Här berättar jag om hur jag hanterar stopp i kreativitetsflödet.

Jag önskar att jag skulle vakna pigg varje dag, full av nya skaparidéer och massor av inspiration. Sånt händer sällan. Ärligt talat kan i alla fall jag inte komma ihåg när det hände mig sist. Min sjukdom gör mig enormt trött. Det är mitt allra största kreativitetshinder. Jag vaknar aldrig pigg, hur länge jag än sover.

Oavsett vad för livssituation man befinner sig i tror jag att många känner igen sig i hur det är att vara trött i perioder. Sjukdomströtthet som jag lider av är däremot en annan typ av förlamande trötthet, som inte går att vila bort. Jag har skrivit mycket om den typen av trötthet på min blogg Lungan i stormen. Läs mer om sjukdomströtthet här.

Trötthet är den största boven

Alla typer av trötthet är nog förödande för kreativiteten. Vissa dagar känner jag att det är omöjligt att skriva, spela fiol eller skapa musik. Då brukar jag försöka tillåta mig själv att vila. Ibland räcker det med att göra något avkopplande, som att spela datorspel och dricka en kopp kaffe. Nu för tiden tillåter jag mig själv flera såna dagar än förr. Och tack vare det har jag börjat må lite bättre både fysiskt och psykiskt.

Att känna att man måste skapa och prestera är tungt. Kanske man har ett arbete där man behöver vara kreativ och känner att det helt enkelt inte går. Då kan det vara bra med en liten paus. Ibland räcker det med att man bygger en dinosauriepark i ett dataspel som i spelet Parkasaurus. Det har hållit mig sysselsatt och på gott humör medan jag haft en tyngre period med min kroniska bronkit. Dessutom är spel som går ut på att bygga saker som städer, parker, trädgårdar med mera mycket stimulerande för kreativiteten. Man planerar, bygger och leker på en och samma gång.

Jag är uppvuxen på 90-talet och spelandet har under hela min barndom och ungdom varit en stor grej för mig. Under min studietid höll det på att falla lite i glömskan, men senare har jag återupptäckt spelens fantastiska värld. De har räddat mig från väldigt mycket ångest och gett mig glädje och inspiration till och med mitt i min djupaste depression.

När pengar kommer in i bilden

En sak jag också märkt är hur tungt det är att känna att man måste vara kreativ för att tjäna pengar. Många som arbetar heltid med något kreativt eller artistiskt känner säkert igen sig i det. Jag tror att det är viktigt att försöka att inte döma sig själv för enskilda prestationer. Allt man gör kan inte bli guld. Att bli snällare mot sig själv är nog en av de viktigaste lärdomarna för att kunna glädjas åt sitt eget skapande trots att man känner press. Något som jag själv försöker bli bättre på.

Själv har jag en sjukdom som hindrar mig från att studera i en skola, arbeta och få lön. Det är en lång historia som jag inte tänker skriva om på den här bloggen. På ett sätt har det skadat mitt självförtroende väldigt mycket. Jag skulle vilja så mycket mera men kan inte och orkar inte. Samtidigt så lär jag mig nya sätt att få in glädje och kreativitet i vardagen. Jag har hittat sätt att utveckla mig själv på som inte har så mycket med pengar att göra. Det känns bra.

På sätt och vis är det bra att slippa en del av den stress som ett heltidsarbete kan innebära. Men jag skulle välja ett vanligt liv framför min sjukdom alla dagar i veckan. Nu är det ju tyvärr inte så att jag kan välja, så jag måste helt enkelt försöka göra det bästa av en dålig situation. Genom att skriva om hur det är att vilja vara kreativ ,men alltid kämpa motströms vill jag hjälpa både andra och mig själv att fortsätta försöka trots motgångarna. Det kommer inte att lyckas alla dagar, men då får man påminna sig om att vara snäll mot sig själv.

Allt det här kommer jag att skriva mera ingående om i framtida inlägg. Vad sätter stopp för din kreativitet och hur hanterar du det? Berätta gärna.

3 Kommentarer
 1. Johan 3 år sen
  Svara

  Vad som sätter stopp för min kreativitet…. Den frågan kan i sig bli ett skilt inlägg, för den listan kan göras lång. Jag jobbar bäst kreativt när jag har stillhet i mitt liv. Visst kan jag i praktiken också skriva när jag har annat på gång, men det känns ändå inte riktigt bra, som om en massa energi går åt allt det andra.
  Flödet stoppas också om jag försöker envist tvinga fram en viss sorts text, liksom om jag tänker ”oj oj, vad ska folk tycka om de läser detta?”, så då har jag misslyckats.
  Förr i tiden var det extremt höga krav som stoppade mig, och detta tror jag många andra lider av: Man måste få fram ett perfekt första utkast. Men så fungerar det inte. Jag måste tillåta mig själv att skriva skit. 😀

  En grej som jag har börjat göra som fungerar toppen för mig är att meditera. Att ta ut en kvart eller halvtimme och meditera, för efter det känns det som om min hjärna har blivit ”resettad”. Det var en grej jag började med i vintras när jag kände mig hopad av arbete, jag var stressad över det. Och när jag kom hem så kunde jag inte slappna av och ”lämna arbetet”. Men så när jag provade meditation så kände jag mig plötsligt mera avslappnad och harmonisk.
  Häromdagen skulle jag jobba på mitt skrivprojekt men jag hade ingen aning om vad jag skulle skriva. Det kändes jobbigt att tänka på skrivande!
  Så efter många om och men så provade jag att meditera. Jag låg raklång på sängen och andades in och ut i långa andetag, kände vikten av att ligga på sängen och fokusera på andningen… Efter en tid provade jag att låta bli att fokusera på andningen och istället låta tankarna vandra. Inte stanna upp på ett specifikt ämne, utan bara bolla runt.
  Och när jag var klar med den sessionen så skrev jag 5000 ord på mitt skrivprojekt.

  Ibland fungerar det också att ”kickstarta” kreativiteten med att prova något annat. I mitt fall som författare så är det att testa nya saker, om det är att inte skriva fantasy utan skriv en dikt istället, eller en essä om något ämne, eller ett manus.
  Samtidigt har jag också kommit på att det hjälper att prova olika kreativa saker, som att också rita och måla, utöver att skriva. Jag skulle gärna spela ett instrument om det fanns mera tid för det! Jag vet inte den exakta vetenskapen bakom det, men jag tror att det hjälper att stimulera det kreativa sinnet med olika sorters kreativitet.

  Men visst har jag också haft dagar när jag inte alls har orkat skriva trots meditation och annat. Och då gäller det att, som du säger, vara snäll mot sig själv. Ett år har 365 dagar, så nog finns det tid att inte skriva.
  Den stora lögnen som existerar ännu är tanken på att ”om du inte vaknar upp och vill skriva, så är du inte en författare”. Liksom om du tänker att du hellre vill spela ett spel eller umgås med vänner och familj, då är du inte en författare. Det är bara dynga!

  • Roligt att du tittade in här! Tack för lång och utförlig kommentar! 😀 Det finns mycket i din kommentar som väcker tankar hos mig. Förstås finns det en massa anledningar till att man har brist på kreativitet. Jag tänkte att jag skulle skriva mera om sånt i framtiden här. Ska hålla din kommentar i tankarna då. Meditation låter intressant. Andningsövningar klarar jag inte av att göra, för jag brukar få ångest av dom på grund av lungsjukdom. Tycker allt funkar bättre om man struntar i att fokusera på andningen.

   Det låter också galet i mina öron att man inte skulle vara en författare om man inte vaknar upp och vill skriva varje dag. Sån otrolig inspiration har väl ingen vaknat med nånsin, eller? 😀 Jag orkar av olika anledningar inte stiga upp och spela fiol som en galning varje dag, men är jag mindre musiker för det? Knappast. Håller med om att det där bara är dynga.

   • Johan 3 år sen
    Svara

    Igen om meditation, så jag har upptäckt att den enklaste formen är att fokusera på något. Oftast brukar man prata om andningen, lååååånga andetag ut och in. Men jag har själv upptäckt två saker: HUR du andas är upp till dig OCH det måste inte heller vara en andning som du fokuserar på. I de sammanhang där man använder sig av mantran så är tanken att man ska fokusera på dem. Jag antar att andningen är lätt att fokusera på eftersom det är rytmiskt, men inget måste heller.
    Själv har jag gjort övningar om att fokusera på en viss plats, alltså tänka på ett ställe i mitt minne där jag upplever frid och lycka.En meditationsövning som jag också har gjort har bestått av att inte fokusera på något särskilt utan låta tankarna vandra precis vart som helst. Stanna inte upp och börja grubbla på något, utan knuffa vidare tanken till nästa stolpe. För mig fungerar det, för jag gjorde egentligen det i flera år men visste inte att det var en form av meditation. 😀

    Jag tror att om någon vaknar upp med en sån inspiration så har denne verkligen problem XD

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Du kanske också gillar