Min uppväxt med ABBA

Abba och jag

ABBA har gjort comeback efter en 40 år lång paus! Det om någonting bevisar att allt är möjligt. Jag blir både rörd, superglad och nostalgisk. Ända sedan jag fick höra om deras comeback har jag i princip slukat allt som har med ABBA att göra.

Jag har lyssnat på albumen jag köpte som liten flicka, tittat igenom musik DVD:n och laddat ner bakgrunder med Abbamotiv till min telefon. Snart tänker jag titta på ABBA the movie för sjuttioelfte gången i mitt liv. Sådan iver är sällan skådad hos mig.

Jag är säker på att många är i likadan extas som jag. Själv är jag född några år efter det att ABBA slutade, men jag har lyssnat på deras musik under hela min barndom och ungdom. Hela mitt liv kan man säga. Men just i barndomen var Abba stort för mig. Det största.

Visst lekte alla ABBA?

Hemma fanns LP:n med ABBA som jag lyssnade mycket på. Speciellt Agnetha Fältskogs julskiva spelade jag flitigt året om, av någon outgrundlig anledning.  I mitt rum hade jag en kassettspelare där jag lyssnade på ABBA Gold dag ut och dag in. Frida var min favorit. Säkert för att hon var mörkhårig som jag själv. När man var barn och skulle leka Abba så skulle man ju förstås vara den som liknar en mest. Förstås tyckte jag ju också om hennes mjuka, låga varma röst.

Visst har förresten ni andra också lekt ABBA? Erkänn.

Sen hände något stort. Jag fick min första CD-spelare! Vilken otrolig dag. Jag var så lycklig att jag gick i sömnen och klappade den på natten, fick jag höra av mina föräldrar nästa morgon. Måste ju ha sett aningen konstigt ut.

En ny ABBA-cd varje Sverigeresa

Jag är finlandssvensk och bosatt i en liten skärgårdsstad i sydvästra Finland, inte så långt ifrån Åbo. Varje sommar åkte vår familj på Sverigeresa. Då fick jag göra det jag tyckte allra mest om, vilket var att åka på de stora kryssningsfartygen, gå på nöjesfält och framför allt annat, köpa en ABBA-skiva. Den första cd:n jag köpte var Voulez-Vous.

Alla mins skivor finns kvar i säkert förvar i vår stora cd-hylla. Jepp, vi har en sån fortfarande. Där samlar vi på allt möjligt som vi tycker om. Speciellt nostalgiska album från 90-talet då vi växte upp. Jag kanske ska skriva ett inlägg om den hyllan nån gång. Där finns mycket som 90-talister känner igen.

I have learned to cope, and love and hope is why I am here now

ABBA – Don’t shut me down

Den här textraden från ABBA nya låt “Don’t shut me down” fastnade speciellt hos mig. Det är något jag själv kan känna igen mig i efter att ha försökt lära mig leva med en svår kronisk sjukdom i över tio år. Det är anledningen till varför jag finns här och fortsätter att kämpa. Så stort tack till Abba för att ni kom tillbaka när världen behövde er som mest.

Du kan kolla in ABBA hemsida och läsa mer om ABBAs comeback som är väldigt unik. De har byggts en arena i London där man kommer att kunna se ABBA-konserter där deras hologram (Abbatars) uppträder. Synd att pandemin hindrar mig som lungsjuk från att se det. Men kanske någon vacker dag.

Musikanalyser här på bloggen?

På tal om ABBA och cd-skivor så tänkte jag att det skulle vara roligt om jag försökte mig på att analysera musik här på bloggen. Det kunde bli ett lärorikt experiment som du som läsare också kunde delta i. Ska fundera på det framöver.

Är du också ett ABBA-fan?

Var du också ett ABBA-fan när du var liten? Är du det ännu idag? Lämna gärna en kommentar och följe mig gärna på Instagram eller Facebook om du tycker om min musikblogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *