Grillade potatisknyten med vitlök och örter är både enkelt och gott.
Ingredienser
- Nypotatis
- Vitlök
- Färska örter som gräslök, dill, persilja, rosmarin
- Purjolök
- Några klickar smör (går också bra med olivolja)
- Flingsalt och peppar
Våren är här, men fortfarande saknas grönskan i sydvästra Finlands skärgård. Omgivningen är kal, brungrå och tråkig. Någon envis snöfläck syns ännu här och där. Fast det dröjer nog inte länge förrän björkarna och gräset hinner ikapp årstiden. När det en gång börjar växa så växer det med fart.
Ett säkert vårtecken är i alla fall när grilldoften sprider sig från grannarna. Då vet man att det inte är långt till sommaren. Redan nu längtar jag efter att flytta ut till sommarstugan. Där brukar vi också grilla en hel del.
Lättlagat och jättegott
En av mina favoriträtter på grillen är potatisknyten med örter och vitlök. Vi brukar tillreda rätten i olika versioner, beroende på vad vi råkar ha hemma. Godast blir det med nypotatis, men det går lika bra med vilken potatissort som helst.
Här kommer receptet och instruktionerna för potatisknyten på grill. Jag är inte så noga med hur mycket man ska ha av vad. Om du vill pröva på det här receptet, vilket jag varmt rekommenderar, får du själv känna efter hur du vill ha det.

Gör så här:
- Koka upp potatisen så att den blir mjuk, men inte för mjuk.
- Hacka vitlöken, örterna och purjolöken
- Tärna smöret
- Lägg potatisen på dubbelt folie och strö över vitlöken, örterna och smöret (eller oljan)
- Krydda med flingsalt och peppar
- Vik ihop folien till ett paket och grilla i 15-20 minuter